Y Kuşağı Şirketlerden Ne İstiyor? Universum 2016 – Üniversite Öğrencileri Ve Genç Profesyoneller Araştırması (Hbr Türkiye- Evrim Kuram)
2016 yılı İdeal İşverenleri araştırması, ülkenin önde gelen 38 üniversitesinin İktisadi İdari Bilimler, Mühendislik, Bilişim, Fen Bilimleri, Sağlık, Tıp, Edebiyat, Eğitim ve Sosyal Bilimler öğrencilerinden toplam 36.227 gencin ve 11.927 genç profesyonelin katılımıyla gerçekleşti. Araştırma genç iş gücünün iş dünyasından beklentileri ve tercih ettikleri işveren profilini ortaya çıkarmak. Araştırmadan çıkan sonuçlar özetle şöyle;
• Araştırmaya katılanların yaş ortalaması 22 civarında (yeni mezun ve genç profesyoneller)
• Kadınların erkeklere oranla maaş beklentisi %15 civarı daha düşük (tüm dünyada da kadınların maaş beklentisi erkeklere oranla daha düşük),
• Kariyer beklentisi olarak Türkiye’de girişimciliği ve yaratıcılığı kullanabilmek çıkarken, diğer katılımcı ülkelerdeki eğilim iş/özel yaşam dengesini kurabilmek,
• İş ararken işverende en fazla dikkat ettikleri ilk kriter “gelişime yatırım” yani eğitim. Genç profesyonellerde bu kriterin yerini ilk sırada iyi maaş alıyor. İkinci kriter ise kariyer yolu ve yükselme fırsatlarının belirgin olması, üçüncü kriter ise uluslararası çalışma ve seyahat olarak karşımıza çıkıyor.
• Y kuşağının en çok kullandığı ilk üç online topluluk %86 Facebook, %78 Instagram,%77 youtube.
• Şirketlerle ilgili bilgi edinme kaynakları ise %95 ile Linkedin, %70 ile facebook ve %49 ile twitter takip ediyor.
Universum İdeal İşverenler Araştırması, Türkiye’de 4 yıldır gerçekleştiriliyor. 4 yıldır ülkemizde en önemli işveren markası unsuru olarak birinci sırada “Profesyonel eğitim ve gelişim” karşımıza çıkıyor. Gençler kendilerine sadece refah dönemlerinde değil, stratejik bir öncelik olarak tüm zamanlarda yatırım yapılmasını tercih ediyor ve çalıştıkları kurumu okul/şirket olarak görmek istiyorlar.
En çok çalışılmak istenen sektörlerde yıllar içinde bir değişim gözleniyor; Telekomünikasyon ve FMCG (hızlı tüketim) sektörlerinin cazibesi düşüşte. En çok çalışılmak istenen departmanlar da ise sonuç odaklılıktan süreç odaklılığa kayan bir eğilim var. Pazarlama birimi ilk sırayı İnsan Kaynakları birimine kaptırmış görünüyor. Y kuşağı şirketlere dair bilgileri facebook, linkedin ve instagram kanallarından ulaşmayı tercih ederken iş görüşmelerinde yüz yüze etkileşimi önemsiyor. Araştırmaya katılan ve 0 ile 3 yıl arası deneyimli gençlerin “iş değiştirmeyi düşünüyor musunuz?” sorusuna ise yanıtı şöyle olmuş; %21’i 6 ay içinde, %11’i bir yıl içerisinde, %13’ü 1-2 yıl içerisinde ve %10’u ise 2-4 yıl içinde iş değiştirmeyi düşündüklerini ifade etmişler. Genç profesyonellerin %80’nin 6 ay ila 4 yıl içinde değişiklik yapma planı var. Çalışan gençlerin mevcut işyerlerine ait memnuniyet skoru ise 10 üzerinden 6,1. Şirketini arkadaşına tavsiye etme skoru 5,7.
İş gücü devir hızının ülke genelinde arttığı bilgisi de veriler arasında. Araştırma sonuçları şirket yöneticilerinin önüne bazı sorular bırakıyor; kendilerine sürekli yatırım yapılmasını, gelişimlerinin desteklenmesini isteyen bu yeni kuşak ilk 4 yıl içinde başka bir şirkete gidebileceğini söylüyor. Peki o zaman 4 yıl içinde şirketten ayrılması olası kişilere ne kadar yatırım yapılmalı? Şirketler eğitim ve gelişime ne kadar bütçe ayırmalı? Stratejik olarak eğitim ve gelişime kaynak ayırmayan bir kurum olmayı seçmesi durumunda genç yetenekleri şirkete nasıl çekmeli, yetenek yönetimini nasıl yapmalı?Tüm bu sorulara doğru bir yanıt bulabilmek için eğitimin maliyeti düşünülürken, eğitimsizliğin maliyeti de hesaba katılmalı… Öte yandan makalede güzel bir de anımsatma mevcut; kurumumuzda çalışanların hepsinin yaşam boyu marka elçiliği yapmalarını istiyorsak, onlara harika bir çalışma deneyimi yaşatmak kaçınılmaz gibi…
Funda Bener
19 Eylül 2016
Ref:http://hbrturkiye.com/dergi/genclerin-tercihi-ideal-isverenler-2016
Yorum Yazın..