Liderlik, kişinin kendine yakıştırdığı bir sıfat değildir. Liderlik bir başkası tarafından atfedilir. Yani bir kişinin lider olup olmadığına kişinin kendisi değil, başkaları karar verir. Durum böyle olunca, “başkaları” dediğimiz kişilerin ihtiyaçları, bakış açıları, algı ve yorumları değiştiğinde dün “lider” denilen kişi bu gün artık “lider” olarak görülmeyebilir. Değişen dünyamızda, pek çok başka kavram gibi “liderlik” “yöneticilik” kavramlarını oluşturan unsurlar da değişmeye başladı. Örneğin “Kendinin Lideri” olmak gibi bir kavram türedi. Kendini yönetemeyenin başkalarını da yönetemeyeceği söyleniyor. Peki ama kendimin lideri olduğuma kim karar verecek?
Kurumsal hayatta bu kavramlar yerini nasıl alıyor?
Şimdilerde çalışanların “iyi yönetici”, “iyi lider” tanımları nedir?
Siz bu tanımların neresinde olduğunuzu düşünüyorsunuz?
Kariyerinizde bu alanda varmak istediğiniz yer neresi? Hedefinizin sizin için önemi nedir? O hedefe ulaşmak hayatınızda neleri değiştirecek? Bu değişikliklere ne kadar hazırsınız?
Hedeflediğiniz yeri doldurabilen kişi nasıl olmalı? Şimdiki siz, o kişi olmak için neleri değiştirmek durumundasınız? Nerede boşluk var?
Bu boşlukları nasıl doldurmayı planlıyorsunuz?
Liderlik koçluğu, içinde çalışılan ve yaşanılan iklimi, o iklimin parçasını oluşturanlar için daha olumluya taşımayı hedefleyen liderlere yöneliktir. Liderlik paylaşıldığında içinde liderlik potansiyeli olanları görürsünüz. Birlikte liderlik etmek üzere bu kişileri cesaretlendirirsiniz. Gerçek liderler, bir yandan ekip arkadaşlarını sonuçlara odaklarken, bir yandan da onların gelişmesine, parlamasına ve üretilen sonucun anlamına varmalarına yardımcı olan liderlerdir. Gerçek liderler, diğerlerinin de kendilerini gerçekleştirmesi için alan açarlar. Liderlik koçluğu bu liderlik tarzını benimseyenlere uygulamada destek olur.
Başarı için olmazsa olmaz koşul: Sizin irade ve isteğiniz, yılmadan göstereceğiniz olumlu çaba ve etrafınıza yayacağınız ışıktır.